Lacul Aral, din Asia Centrală, s-a retras într-un mod dramatic, din 2006 şi până în prezent. Secţiunea estică a pierdut aproximativ 80% din apă în doar patru ani.
Uriaşa întindere de apă, care se învecinează cu Uzbekistan şi Kazakhstan, a fost odată, ca mărime, al patrulea lac cu apă dulce din lume. În ultimii 30 de ani, mai bine de 60% din lac a dispărut, potrivit Earth Observatory de la NASA.
Fermierii au început să tragă apă din două râuri importante care alimentau lacul, în regiunile aride dimprejur, încă din anii '60, pentru irigarea culturilor de bumbac şi orez.
La sfârşitul anilor '80, Aralul deja se separase două părţi: micul lac Aral la nord şi marele lac Aral la sud. În anul 2000 separarea a fost completă.
Fără o sursă de apă dulce, concentraţia de săruri şi minerale din sol a început să crească, făcând apa rămasă în lac şi mai sărată, fapt ce a cauzat falimentul pescuitului comercial.
De atunci şi mai mulţi oameni au trecut la cultivarea oreazului, industrie care avea nevoie de mai multă apă. Guvernele din ţările vecine nu au făcut nimic pentru a încetini distrugerea lacului, iar zona afectată de sărăcie, precum şi dependenţa de export va face ca porţiunea sudică a lacului să dispară pentru totdeauna.
No comments:
Post a Comment